Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Diety dla zdrowia

Przepisy

Diety zdrowotne

Dieta dla osób z cukrzycą

Dieta cukrzyka pełna błonnika

Cukrzyca jest przewlekłą chorobą, polegającą na zaburzonej przemianie materii, zwłaszcza w zakresie węglowodanów zcukrzyca-dieta powodu względnego lub bezwzględnego braku insuliny. Trzustka produkuje w tych przypadkach za mało insuliny, co uniemożliwia prawidłową regulację metabolizmu. W szczególnie niekorzystnym wypadku zupełnego braku hormonu nie jest możliwe właściwe wykorzystanie składników pokarmowych, co prowadzi do utraty masy ciała, utraty płynów, a nawet kwasicy metabolicznej - ACIDOZY. 

W profilaktyce cukrzycy dieta jest bardzo istotnym elementem terapii. Warunkuje ona utrzymanie właściwego poziomu glukozy i  lipidów we krwi oraz optymalne wartości ciśnienia tętniczego. Dobrze dobrana dieta zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań cukrzycy oraz minimalizuje ryzyko chorób naczyniowych. Właściwy model żywienia odgrywa także ważną rolę w profilaktyce i leczeniu przewlekłych powikłań cukrzycy, m.in. mikroangiopatii, retinopatii, nefropatii, neuropatii cukrzycowej i innych.

Czytaj więcej: Dieta dla osób z cukrzycą

Dieta a wspomaganie układu immunologicznego

odporność-dieta-dzieckaOdpowiednio skomponowana dieta ma bardzo duże znaczenie we wspomaganiu układu immunologicznego

 Jesień i zima wielu rodzicom kojarzy się z przeziębieniem, katarem, bieganiem do lekarza ze swoją pociechą. Czy jest szansa, aby wizyty w przychodni należały do rzadszych? A właściwie to najlepiej, by wcale ich nie było!  

Dlaczego dzieci chorują?

  Jest to czas rozwoju układu immunologicznego.  Jak wynika z wielu badań dopiero po osiągnięciu wieku 12 lat możemy mówić o w pełni wykształconym układzie odpornościowym dziecka. Do tego czasu organizm małego człowieka  przechodzi ostry trening w walce z wirusami i bakteriami, zdobywając umiejętności  obronne. Niestety jest to też moment,  w którym jest on bardziej podatny na infekcje i choroby. Dlatego też tym ważniejsze jest wspomaganie sił obronnych młodego organizmu.

Czytaj więcej: Dieta a wspomaganie układu immunologicznego

Dieta dekontaminująca

Prawie w każdym domowym środku czystości znajdują się składniki trujące. Każdy pestycyd, herbicyd i środek użyźniający glebę ma działanie toksyczne. Każdy płyn używany w samochodzie jest trujący. Wszystkie chemikalia w postaci farb, lakierów, emalii, smarów, wybielaczy i detergentów mogą wywołać chorobę, jeśli nawet niewielka ich ilość zostanie wchłonięta do organizmu.

Jeśli Twoja choroba nie ustępuje pomimo wielu terapii, leków farmakologicznych (chemia) i innych zabiegów, zastanów się nad oczyszczaniem organizmu i usunięciem z niego toksyn. Systematyczne odtruwanie organizmu to zasadniczy warunek odzyskania zdrowia.

Czytaj więcej: Dieta dekontaminująca

Zalecenia dietetyczne – dieta trzustkowa

 

Trzustka (łac. pancreas) jest gruczołem położonym w górnej części jamy brzusznej. Pod względem funkcjonalnymdieta-trzustkowa-jadłospis składa się z części wewnątrzwydzielniczej (hormonalnej, odpowiedzialnej za wytwarzanie kilku hormonów, m.in. insuliny i glukagonu) i zewnątrzwydzielniczej (trawiennej, produkującej zawierający enzymy trawienne sok trzustkowy (łac. succus pancreaticus), zwany śliną brzucha ze względu na podobieństwo konsystencji i barwy do śliny).

 Trzustka spełnia dwie zasadnicze funkcje:

  • czynność wewnątrzwydzielnicza sprawowana przez wyspy Langerhansa.
  • czynność zewnątrzwydzielnicza – produkcja soku trzustkowego (ok. 1 litr/dzień). Komórki śródpęcherzykowe produkują składniki enzymatyczne soku, który jest wyprowadzany do dwunastnicy przez przewody trzustkowe. W przewodach trzustkowych występują również komórki kubkowe, wydzielające śluz – jeszcze jeden składnik soku trzustkowego.

 

Czytaj więcej: Zalecenia dietetyczne – dieta trzustkowa

Cholesterol - dieta w hipercholesterolemii

Czym jest hipercholesterolemia?cholesterol-salatka-fasola-czerwona

Hipercholesterolemia jest to stan, w którym stężenie cholesterolu ogółem oraz jego frakcji LDL we krwi przekracza pożądane wartości. Częstość występowania hipercholesterolemii w Polsce jest bardzo wysoka – w badaniu NATPOL (2011) wykazano, że u co trzeciego badanego stężenie cholesterolu frakcji LDL przekraczało zalecane wartości. Co więcej, wśród 18 mln osób z hipercholesterolemią, aż 10,8 mln nie ma pojęcia o swojej chorobie. A hipercholesterolemia to podstawowy czynnik ryzyka rozwoju chorób układu krążenia, będących jedną z głównych przyczyn umieralności w Polsce.

Czytaj więcej: Cholesterol - dieta w hipercholesterolemii

Żywienie w chorobach układu moczowego

Zdrowe odżywianie to podstawa w chorobach nerek i układu moczowego. Leczenie tych chorób warto wspierać dietą. Pamiętaj, że jedzenie może być lekiem, ale i przeszkodą w powrocie do zdrowia. Co jeść, aby wspomóc leczenie? Przyjrzyjmy się dokładniej składnikom odżywczym, które mają w tym przypadku kluczowe znaczenie.

Czytaj więcej: Żywienie w chorobach układu moczowego

Dieta bogatoresztkowa, wysokobłonnikowa, przeciw zaparciom

Dieta bogatoresztkowa (inaczej wysokobłonnikowa) zawiera większe ilości błonnika niż dieta podstawowa. Zalecana w dieta-bogatoresztkowa-przeciw-zaparciomwalce z zaparciami, a także w celu oczyszczenia organizmu i detoksykacji.
  1. Założenia diety.
  2. Przykłady jadłospisów.

 Zadaniem diety bogatoresztkowej jest uregulowanie czynności oczyszczania jelit bez stosowania środków farmakologicznych. Dieta ta stanowi modyfikację żywienia podstawowego polegającą na zwiększeniu w całodziennym pożywieniu ilości błonnika i płynów.

Czytaj więcej: Dieta bogatoresztkowa, wysokobłonnikowa, przeciw zaparciom

Zalecenia dietetyczne – dieta wątrobowa

Sprzyja oczyszczaniu, odchudzaniu, utrzymaniu właściwej wagi

Dieta powinna być lekkostrawna i zrównoważona z ograniczoną ilością tłuszczów, szczególnie zwierzęcych i cukrów prostych oraz nieco zwiększoną ilością łatwostrawnego białka. Ponadto dieta w chorobach wątroby powinna być indywidualna, uwzględniająca aktualny status żywieniowy pacjenta, jego nawyki kulinarne i towarzyszące schorzenia. Postępujące uszkodzenie wątroby wpływa bezpośrednio na trawienie i wchłanianie składników odżywczych dostarczanych wraz z dietą. Im większy stopień uszkodzenia miąższu wątroby, tym większe zaburzenia przyswajania składników odżywczych. Dochodzi w szczególności do utrudnionego trawienia spożytego tłuszczu oraz objawów niestrawności lub dyskomfortu w okolicy wątroby przy spożyciu posiłku zawierającego większą ilość tłuszczu.

Czytaj więcej: Zalecenia dietetyczne – dieta wątrobowa

Najważniejsze substancje aktywne wpływające na strukturę kości. Źródła wapnia, magnezu, witaminy D w diecie.

Czynniki żywieniowe i hormonalne mają ogromny wpływ na strukturę kości i stawów. Wapń i witamina D to wapn-magnez-witamina-d-w-diecieważne składniki odżywcze, niezbędne do prawidłowego wzrostu kości. Sposób odżywiania, styl życia w dzieciństwie i młodości mają wpływ na stan układu kostnego również w wieku dojrzałym i podeszłym. Z kolei niedobór estrogenów w okresie menopauzy wywołuje utratę masy kostnej. Podobnie u mężczyzn z wiekiem obniża się poziom testosteronu, co jest związane z ubytkiem masy kostnej w tej grupie.

"Wrogami" wapnia są tłuszcze, kwas szczawiowy (obecny np. w  szczawiu, rabarbarze, szpinaku,  burakach, czekoladzie, kakao i czarnej herbacie, pokrzywie) oraz kwas fitynowy (zawarty w produktach zbożowych - unikaj nadmiaru białego pieczywa i makaronów) jak również leków typu antykoagulanty, sterydy, kortykosterydy, enkorton, leki uspakajające, leki przeciw zgadze i refluksowi oraz antybiotyki.

0,3 litra coli wypite w ciągu dnia całkowicie blokuje przyswajanie wapnia i magnezu.

Spożywanie dużych ilości białka, produktów mlecznych, a zwłaszcza mleka pasteryzowanego, powoduje zakwaszenie organizmu, co w efekcie wypłukuje wapń z kości - magazynu tego pierwiastka w organizmie. Organizm broni się w ten sposób przed zakwaszeniem.

Czytaj więcej: Najważniejsze substancje aktywne wpływające na strukturę kości. Źródła wapnia, magnezu, witaminy...

Acai - sekret zdrowia

Acai - cenne uzupełnienie codziennej diety

Owoce acai (czyt. asai) – Euterpe oleracea, Euterpa warzywna – występujące endemicznie w deszczowych lasach Amazonii to sensacyjne odkrycie ostatnich lat. Acai pochodzi z nietkniętych przez cywilizację terenów Amazonii i nie bez powodu nazywana jest „skarbem amazońskich lasów” oraz „sekretem zdrowia i długowieczności”. Jej coraz to nowsze, cudowne właściwości są stale badane i odkrywane przez współczesną naukę. Acai jagoda palmy brazylijskiej rośnie na drzewach palmowych w dorzeczu Amazonki.
Stres, choroby cywilizacyjne, zwłaszcza rosnąca w niezwykłym tempie liczba osób cierpiących z powodu alergii oraz chorób serca i krążenia, cukrzycy sprawiają, że w trosce o nasze zdrowie coraz częściej i chętniej sięgamy po żywność pochodzącą z obszarów położonych z dala od uprzemysłowionego i zanieczyszczonego środowiska. Ostatnio ogromną wprost popularność zyskały owoce ACAI – pyszne jagody bogate w cenne substancje odżywcze.

Czytaj więcej: Acai - sekret zdrowia

Dieta łatwostrawna lekkostrawna

 - zalecenia żywieniowe ogólne w diecie łatwo strawnej

- przykład diety lekko strawnej stosowanej w przewlekłym zapaleniu jelit

- dieta po operacjach w obrębie przewodu pokarmowego 

Dieta łatwo strawna (lekkostrawna) jest modyfikacją żywienia podstawowego. Jest dietą wyjściową do konstruowania wielu innych diet leczniczych. Chory, który zostaje przyjęty do szpitala na leczenie, przeważnie otrzy­muje dietę łatwo strawną do momentu ustalenia ostatecznego leczenia dietetycznego.

Czytaj więcej: Dieta łatwostrawna lekkostrawna

Żelazna dieta przeciw anemii

Dziecko nie ma energii, mało je, często jest chore? Może brakuje mu żelaza? Co powinno się znaleźć w dieta-anemia-żelazojadłospisie, by ten cenny składnik nie tylko trafiał do brzuszka dziecka, ale i dobrze się wchłaniał?

Ta żywność pomoże wrócić do zdrowia.

Jeżeli podajesz dziecku obiad na bazie warzyw gotowanych czy duszonych, dodatkowo podaj mu sok z czarnej porzeczki i sałatkę owocową.

 Anemia zwana również niedokrwistością, często jest spowodowana niedoborem żelaza w organizmie. Pierwiastek ten jest składnikiem hemoglobiny - barwnika czerwonych ciałek krwi, które transportują tlen w organizmie. Żelazo jest niezbędne również do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka - jego długotrwały niedobór może nawet spowolnić rozwój intelektualny. U niemowląt anemia objawia się najczęściej pomiędzy 3. a 6. miesiącem życia.

Czytaj więcej: Żelazna dieta przeciw anemii

Dieta łatwostrawna, lekkostrawna - wrzody, refluks

Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego jest przeznaczona dieta-lekkostrawna-łatwostrawnadla chorych cierpią­cych na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy. Wykorzystywana jest w okresie trwania choroby wrzodowej, jak również w okresie rekonwalescencji. Stosowana jest także w nieżytach żołądka, w refluksie żołądkowo-przełykowym. Może być też stosowana w innych scho­rzeniach. różni się od diety podstawowej doborem produktów spożywczych i sposobem przygotowania potraw. Dieta ma na celu nieobciążanie przewodu pokarmowego pod względem zarówno ilościowym jak i jakościowym.

Czytaj więcej: Dieta łatwostrawna, lekkostrawna - wrzody, refluks

Dieta w kuracji oczyszczającej

Podczas kuracji oczyszczającej z pasożytów i ich toksyn należy bezwzględnie przestrzegać zasad żywienia. Ma todieta-oczyszczająca zasadniczy wpływ na przebieg kuracji.

Należy pamiętać o dostarczeniu odpowiedniej ilości płynów do organizmu, w celu wypłukiwania toksyn.
Brak spełnienia tego warunku może spowodować kumulację rozpuszczonych toksyn w organizmie oraz gorsze samopoczucie, ból głowy, zawroty, mdłości. Jest to tzw. reakcja Jarisha-Herxheimera.

Czytaj więcej: Dieta w kuracji oczyszczającej

Produkty żywnościowe zakwaszające i alkalizujące organizm

Utrzymanie równowagi kwasowo ― zasadowej

w wąskim zakresie pH 7,35- 7,45

 

 Dieta powinna się składać:

 

W 80 % z produktów zasadotwórczych i obojętnych

W 20 % z produktów kwasotwórczych

 

Współczesna dieta zawiera odwrotne proporcje.

Czytaj więcej: Produkty żywnościowe zakwaszające i alkalizujące organizm

Nie daj się zjeść grzybom - dieta dzieci i dorosłych w leczeniu grzybicy

Dieta niskowęglowodanowa


W leczeniu grzybicy konieczna jest właściwa dieta. Bez zastosowania odpowiedniego żywienia, każde leczenie będzie nieskuteczne, nawroty choroby będą następować nieuchronnie. Należy candida-cukierzacząć od zastosowania diety niskowęglowodanowej z całkowitą eliminacją cukru i wyrobów cukierniczych oraz słodkich soków i napojów. Wprowadzenie tego typu diety jest bardzo trudne ze względu na to, że cukier jest czynnikiem uzależniającym i w swoim wpływie na psychikę przypomina narkotyk. Jedzenie cukru i słodyczy w okresie leczenia prowadzi do nawrotu choroby, z czym wielokrotnie spotykałam się obserwując swoich pacjentów. Do uaktywnienia rozwoju drożdżaka może też przyczynić się jedzenie zbyt dużej ilości węglowodanów skrobiowych (nie chodzi tu o ich zwykłą porcję). Leczenie w takim przypadku należy rozpocząć od początku.

Uwaga na produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy. Należy wyeliminować je z jadłospisu, przynajmniej na czas kuracji!

Czytaj więcej: Nie daj się zjeść grzybom - dieta dzieci i dorosłych w leczeniu grzybicy