Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Diety dla zdrowia

Przepisy

Diety zdrowotne

Zupa - krem z dyni z mleczkiem kokosowym i imbirem

Sezon na dynię trwa. W ogródkach i na straganach pełno pomarańczowych, kuszących i imponujących okazów tegodynia-soup zdrowego jesiennego warzywa. Dynia, choć sama często wygląda jakby miała nadwagę :) należy do warzyw niskokalorycznych. Zawiera witaminy C, D, B1, B2, PP, kwas foliowy i dużą dawkę beta-karotenu!, zwłaszcza pomarańczowa odmiana dyni. Pestki dyni obfitują w duże ilości cynku i lecytyny, a sok z dyni jest najlepszym połączeniem żelaza, miedzi, magnezu i potasu. Jedzenie dyni może wzmocnić układ odpornościowy, pobudzi trawienie, może obniżyć poziom tłuszczów we krwi, pomoże zredukować tkankę tłuszczową i działa uspokajająco. Dynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Z miąższu dyni przygotujesz zupę, racuchy, farsz do naleśników, ciasto. Pestki dodasz do sałatki lub ciasta, a z oleju przygotujesz dressing do sałatki. Dynia ma bardzo mało kalorii (27 kcal w 100 g miąższu), szybko syci i dostarcza błonnika. Zawiera beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami. Ma sporo potasu oraz kwas foliowy. Pestki dyni mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny. Zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu. Olej z pestek dyni tłoczony na zimno oprócz mnóstwa witamin i minerałów, zawiera też fitosterole, substancje zwalczające wolne rodniki.

 

ZUPA KREM z DYNI z MLECZKIEM KOKOSOWYM i IMBIREMdynia-soup

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g pieczonej dyni (najlepiej pomarańczowej i słodkiej odmiany Hokkaido)
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml bulionu
  • szczypta imbiru
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz czarny
  • 2 łyżki pestek dyni
  • zioła prowansalskie lub inne do smaku

 

Pieczenie dyni: surową dynię pokroić w plastry lub grubą kostkę, obsypać pieprzem, ziołami prowansalskimi i piec 20 minut w temperaturze 220ºC. Ostudzić i obrać ze skóry.

Upieczoną i obraną dynię przełożyć do wysokiego naczynia, dodać bulion, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i imbir, zmiksować na gładką masę blenderem (można użyć też malaksera). Przelać do garnka, doprowadzić do wrzenia i gotować chwilę na wolnym ogniu. Na koniec dodać  mleczko kokosowe. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można dolać odrobinę wody.

Na suchej, mocno rozgrzanej patelni uprażyć pestki dyni. Zupę podawać z prażonymi pestkami dyniowymi.

 

Smacznego :)

 

1 PORCJA takiej zdrowej zupy to ok. 225 kcal, węglowodany: 16 g, białko: 10 g, tłuszcz: 15 g

 

 Czy wiesz, że:

 

Beta karoten to naturalna forma witaminy A tzw. prowitamina A. Jest nazywana witaminą młodości.

 

 Dowiedz się więcej o beta-carotene - prowitaminie A:

 

Beta-carotene>>

 

Beta-Carotene>>

 

Piękna i zdrowa opalenizna z...kapsułki :) >>